vineri, 19 februarie 2010

Fumatul


Fumatul este o activitate recreaţională, în care o substanţă, cel mai des tutunul, este arsă, iar fumul este fie inhalat, fie doar gustat. Această activitate este o formă recreativă de consum neavizat de substanţe. Aceste substanţe active, precum nicotina, sunt eliberate prin combustie, ajungând astfel să fie absorbite prin intermediul organelor interne. Obiceiul se mai efectuează şi ca parte a unor ritualuri religioase sau nereligioase, pentru a conduce la înălţarea spiritului. Cea mai întâlnită metodă de a fuma este aceea prin intermediul ţigărilor, fie fabricate industrial, fie confecţionate artizanal, prin împăturirea unei cantităţi de tutun în hârtie. Dintre alte forme de fumat, se pot aminti folosirea pipei, a trabucurilor şi a narghilelei.

Efectele fumatului

1. Infertilitatea

Fumatul produce infertilitate atat la femei cat si la barbati!La barbati, infertilitatea se datoreaza efectelor nicotinei asupra aparatului circulator, ceea ce provoaca, pe langa impotenta, reducerea volumului de ejaculare, micsorarea numarului de spermatozoizi ejaculati precum si aparitia unor forme anormale si a unei mobilitati reduse a spermatozizilor.

2.Declinul inteligentei


Cercetarile efectuate de Institutul de psihiatrie din Londra indica faptul ca fumatul este asociat cu declinul inteligentei. Studiul a examinat mai mult de 650 de oameni de 65 de ani si peste, pentru a determina puterea lor intelectuala si a inregistrat obiceiurile lor legate de fumat. Cercetatorii au demonstrat ca fumatorii au probleme mai mari decat nefumatorii sau decat fostii fumatori. Fumatul este un factor ce contribuie la bolile cardio-vasculare si arteroscleroza, ingusteaza arterele si astfel reduce alimentarea cu sange a creierului. Aceasta poate explica declinul inteligentei. Acest studiu este unul din lunga serie de cercetari ce demonstreaza impactul negativ pe care fumatul il are asupra sanatatii si starii de bine a oamenilor. Cu toate celelalte distrugeri provocate de fumat incluzand bolile cardio-vasculare, cancerul, emfizemul si altele, declinul inteligentei se adauga la lista de probleme de sanatate pe care fumatorii si le cauzeaza singuri.

Noi consideram asemenea studii ca pe o chemare la renuntarea la acest obicei si acceptarea unui ajutor profesionist pentru a fi siguri ca aceasta se intampla.( Dr. Kathleen Kuntaraf / Traducere si adaptare dr. Gily Ionescu)

3.Fragilitatea imunitara

Fumatul afecteaza sistemul imunitar pe mai multe cai:

  1. Leucocitoza (creste numarul globulelor albe).
  2. Limfocitoza (creste numarul limfocitelor).
  3. Modificarea echilibrului dintre diferite sub-seturi de limfocite.
  4. Scaderea numarului celulelor Natural Killer (NK) care au un rol important in apararea organismului impotriva cancerului.
  5. Scaderea numarului celulelor Langhans (importante componente ale sistemului imunitar la nivelul epiteliului colului uterin) - motiv pentru care fumatul contribuie la aparitia displaziei colul.

4.Gripa

Fumatorii sufera de gripa de trei ori mai mult decat nefumatorii! Acest lucru este cauzat si de fragilitatea imunitara generata de fumat.

5.Cariile

Fumatorii au de trei ori mai multe carii decat nefumatorii datorita placii dentare care duce la dezvoltarea bacterilor si apoi la carierea dintilor! ( Dr. Kathleen Kuntaraf / Traducere si adaptare dr. Gily Ionescu)

6.Gingivita

Gingivita este o inflamatie a gingiilor datorata unei slabe igiene orale asociate fumatului. Fumatorii pasivi pierd dinti de trei ori mai frecvent decat nefumatorii!( Dr. Kathleen Kuntaraf / Traducere si adaptare dr. Gily Ionescu )

7.Halena

Halena fumatorului se refera la mirosul neplacut pe care il exhala si pe care nici o apa de gura sau pasta de dinti nu reuseste sa o indeparteze. Exista un proverb care spune: "Saruta un nefumator si vei simti diferenta! Din pacate mirosul, acesta se imprima si pielii si chiar daca nu esti fumator te afecteaza puternic. Chiar crezi ca partenerul/partenera vrea pe cineva care miroase ingrozitor? Ia atitudine si schimba-ti calitatea vietii, e dreptul tau!

Efectele fumatului asupra sarcinii

Sarcina este o perioada cand atentia acordata propriului organism este foarte importanta, pentru ca de buna sa functionare depinde dezvoltarea si cresterea normala a fatului. In acesta perioada, schimbarile din propriul corp pot afecta intr-o mare masura viitorul copil. Pe langa importanta alimentatiei corecte, stilul de viata trebuie revizuit si prin prisma unor obiceiuri mai putin sanatoase, cum ar fi fumatul. Desi medicii sustin ca viitoarea mama ar terbui sa renunte la acest viciu inca dinainte de conceptie, este foarte important ca macar pe perioada sarcinii sa se opreasca fumatul.

De ce este periculos fumatul in timpul sarcinii?

Fumul de tigara contine mai mult de 4000 de substante chimice, toxice dintre care cel putin 60 sunt cunoscute cu potential cancerigen. Cand fumezi in timpul sarcinii, aceste substante ajung in sangele tau, singura sursa de nutrienti si oxigen pentru fat.Privarea de oxigen poate avea consecinte dramatice asupra fatului, mai ales in ceea ce priveste cresterea si dezvoltarea normala. In medie, fumatul in timpul sarcinii dubleaza sansele ca un copil sa se nasca inainte de termen sau cu o greutate sub greutatea normala la nastere. Fumatul creste de asemenea riscul de moarte intrauterina a fatului.In medie, un pachet de tigari pe zi in timpul sarcinii va micsora greutatea copilului la nastere cu aproape 500 de grame. Aceasta greutate creste proportional cu numarul de tigari adaugate. Poate parea neimportanta aceasta pierdere in greutate in timpul vietii intrauterine, dar consecintele pe termen lung sunt dintre cele mai grave. Fumatul in timpul sarcinii poate avea efecte pe termen lung asupra creierului copilului. Acesti copii au mai frecvent probleme de invatare, tulburati de comportament si IQuri mai mici. Cercetari recente sugereaza ca nicotina pe care o primeste copilul in timpul sarcinii poate fi cauza unei viitoare dependente pentru fumat. Copiii mamelor fumatoare au un sistem imunitar slabit iar imbolnavirile sunt mult mai frecvente. Se pare ca cei ai caror mame fumeaza 15 sau mai multe tigari pe zi sunt spitalizati de doua ori mai des in primele opt luni de viata.
Nu este niciodata prea tarziu sa renunti la fumat in timpul sarcinii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu